Unul din obiectivele vizitate în vacanța din vara trecută a fost „La Vâltori”, un complex de instalații tradiționale de prelucrare a lânii situat în satul Lisa, județul Brașov. Tot aici, localnicii, își spală covoarele și lâna doar cu apă de izvor în niște coșuri de lemn și nuiele denumite „vâltori”. Instalația hidraulică are o vechime de peste 150 ani și a fost transmisă de la o generație la alta.
Am lăsat mașina în parcarea amenajată, fiind întâmpinați de o doamnă drăguță ce ne-a prezentat cu mult calm și detaliat afacerea familiei. Turul a început cu prezentarea vâltorilor, aceste mașini de spălat vechi dar eficiente, construite pe curgerea unui pârâu cu apă curată, unde țesăturile din lână sunt învârtite timp de 5-6 ore.
După ce am admirat vâltorile, am fost invitați într-o încăpere unde erau tot felul de mașinării pentru prelucrarea lânii. Într-o altă cameră, am descoperit un război de țesut, cât mai ales cilindri uriași acționați tot de forța apei pe care erau prinse țesăturile ce erau trase pe cuie și mărăcini pentru a deveni mai pufoase.
Există și un magazin unde se comercializeză țesături și straie din lână cu certificat de autenticitate din Țara Făgărașului, precum și produse apicole.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu