15.02.2016

Atelier - Alpinism de iarnă începători

     În weekendul 12-14 februarie am participat alături de colegii din Asociația Mecanturist la atelierul de alpinism de iarnă (nivel începători) organizat în munții Bucegi în zona Padina.
      Atelierul a fost susţinut de Ciprian Lolu - salvator montan (Serviciul Salvamont Zărneşti) şi ghid montan.
     Cazarea a fost asigurată la Centrul Național Salvamont Padina, unde condițiile de cazare sunt foarte bune,  mâncarea gustoasă, iar gazdele ospitaliere.


Platoul Padina și valea Ialomiței
                                                    
     Atelierul a fost bine structurat, în prima zi efectuând exerciții simple cum ar fi mersul pe zăpadă, folosirea pioletului (prezentare, părți componente și tipuri de pioleți) și a colțarilor. Aceste exerciții au avut loc în zona stânei din șaua Strunga. 
     Dintre aplicațiile efectuate amintesc: cum se merge pe zăpadă moale și tare fără colțari, coborârea cu fața la vale fără colțari prin alunecare controlată, utilizarea pioletului baston, utilizarea pioletului sprijin, înaintarea în traverseu oblic fără colțari.

Pe terenul de „joacă”


Simulăm căderi și opriri în piolet


    Și cum această activitate nu poate fi desfășurată fără noduri, seara a fost alocată acestei activități. Ciprian ne-a explicat pas cu pas nodurile în escaladă și alpinism, astfel încât să le putem exersa fără alt ajutor.  

   A doua zi de aplicații practice a constat într-o tură montană în șaua Strungulița, cu exemplificarea în teren a tehnicilor și aspectelor teoretice ale turelor de iarnă. Totodată am abordat și aspecte de nivologie (structuri ale zăpezii, forme de avalanşe, căutare în avalanşe prin utilizarea sondelor de avalanșă și a transceiverului de avalanșă).












     A treia zi de aplicații a constat în regruparea în piolet și manevre de coardă.


Asigurări în piolet. Facem proba.


La final aproape cu toții: Ștefan, Viviana, George, Petre, Alex, Iulian, Gabriela și eu.
Coco, fiind răcit, s-a retras mai devreme la cabană.

Ninge iar!

     A fost un atelier foarte util pentru oricine dorește să meargă iarna în ture mai serioase, în care am învățat și aplicat de la un profesionist cu experiență tehnicile specifice alpinismului de iarnă.

Sursa foto: Alexandru Grigoraș (mulțumesc, Alex!) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu