marți, 8 noiembrie 2016

Jurnal japonez - Hiroshima

     Hiroshima reprezintă una dintre cele mai dramatice experiențe din istoria omenirii. Pe 6 august 1945 din avionul de bombardament „Enola Gay” aparținând Forțelor Aeriene ale S.U.A. a fost trimisă prima bombă atomică peste orașul Hiroshima, așezarea devenind rapid una dintre cele mai cunoscute din lume. Puterea distructivă a încărcăturii a ras de pe fața pământului aproape tot orașul.
     După încheierea celui de-al II-lea Război Mondial, japonezii au depus eforturi uriaşe pentru a readuce Hiroshima la viaţă, demontând astfel predicţiile conform cărora aşezarea nu va mai putea fi locuită niciodată. De altfel, Hiroshima nu mai este acum radioactivă pentru că bomba nu a atins pământul, fiind detonată în aer.
     Unele monumente istorice (precum Castelul sau Grădina Shukkeien) au fost refăcute, iar reconstrucţia Hiroshimei s-a transformat de atunci într-un simbol de pace al Japoniei.
      Am pornit la pas din gara Hiroshima, unde o mare de oameni îmbrăcați cu tricoul echipei lor favorite de baseball (Hiroshima Toyo Carp) se îndreptau către zona centrală a orașului pentru a se bucura de câștigarea Central League, una din cele două ligi de baseball profesioniste din Japonia. Știați că baseball-ul este cel mai popular sport din Japonia? Nici eu!
   Primul obiectiv din listă este grădina Shukkeien, unde găsim în miniatură un colț al Japoniei format din lacuri, păduri, văi și coline. Parcul a fost creat în anul 1620, în același timp cu construirea castelului Hiroshima.      Castelul Hiroshima a fost complet distrus în 1945, dar renovat în anul 1958 pentru a marca 400 de ani de existență. În imediata lui apropiere am descoperit Altarul Hiroshima Gokoku, un loc preferat de localnici pentru festivaluri, nunți și pentru ritualurile Shinto. Am avut norocul să prindem multe familii cu nepoți, părinți și bunici ce participaseră la o ceremonie.Castelul Hiroshima
 Altarul Hiroshima Gokoku

     Domul Genkabu sau A-Bomb Dom, una dintre puţinele clădiri ce au rămas în picioare după bombardament, considerată astăzi o pagină din istoria Hiroshimei, înscris pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO, este nu doar un punct central al oraşului ci şi o destinaţie căutată de turişti. Autoritățile locale au ales să mențină această clădire pentru a arăta lumii întregi dovada distrugerilor provocate de armele nucleare.    Monumentul Copiilor pentru Pace este localizat în centrul Parcului Pacea din Hiroshima, locul unde bomba atomică a fost aruncată. Monumentul, sub forma unei rachete în vârful căreia este figura unei fetiţe – Sadako Sasaki care a trăit, bolnavă de leucemie, 12 ani după deflagraţie şi care a crezut, conform tradiţiei că, dacă va confecţiona 1000 de cocori, va învinge boala. Nu a efectuat decât 643 de cocori şi apoi s-a stins din viaţă. Tristă poveste!


     Parcul Memorialul Păcii este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Japonia, fiind amplasat chiar în punctul unde bomba atomică a explodat la o înălțime de 580 de metri deasupra pământului, iar tot orașul a dispărut instantaneu. Flower Clock
Cenotaful victimelor de la Hiroshima
În fiecare an, pe 6 august la ora 8.15 se păstrează un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor

     În 6 august 1945, la ora 8 şi 15 minute, ciuperca fatidică a declanşat tragedia fără precedent. Temperatura (în centru) de 540 de grade şi suflul exploziei au făcut ca aproape 12 kmp să ardă complet, mii de trupuri au fost carbonizate, metalele s-au topit, 90% din clădiri au fost distruse. 120.000 de oameni au murit, 70.000 au fost grav răniţi, alte mii de oameni au murit ulterior din cauza radiaţiilor.


Little Boy a fost o bombă cu încărcătură de uraniu de 63.5 kg, cu o lungime de 3 metri, un diametru de 60 de centimetri şi care cântărea aproximativ 4.5 tone.

Atunci...

Și acum

     Astăzi, Hiroshima este un oraș înfloritor, reconstruit din temelii, cu eforturi uriașe, fiind un exemplu al zelului poporului japonez ce l-au manifestat aproape de fiecare dată după dezastre.

Tramvaie vechi încă mai circulă pe șinele din HiroshimaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu