21.02.2017

Pași pentru obiective

    La începutul fiecărui an suntem cuprinși de dorința de a îndeplini obiective stabilite pentru o anumită perioadă de timp. 
     Cu motivația și entuziasmul corect dozate, obiectivele sunt așternute pe hârtie la pachet cu clarificarea gândurilor, precum și cu stabilirea strategiilor de atingere și obținere. Cum poți atinge un obiectiv dacă nu-l poți planifica? Aceasta este întrebarea ce mă determină să întocmesc strategii.
     O strategie nu poate fi etichetată nici bună și nici proastă, ci privită echilibrat și adecvată unui moment stabilit.  Dacă vom reuși să identificăm lucrurile ce ni le dorim realizate, ne putem planifica efortul, astfel încât să adăugăm un pas în fiecare zi pentru a ajunge acolo unde ne-am propus. 
     Pentru stabilirea priorităților, tehnica urcatului în copac este de mare ajutor, tehnică întâlnită la un atelier marca Andy Szekely. Dacă ne simțim ușor demotivați, dezorganizați, această tehnică ne ajută să facem mintea să lucreze, pentru o claritate privind stabilirea unor obiective pentru următoarele 24, 18, 12 sau 6 luni. În acest fel, putem distinge ceea ce este efectiv important în viața noastră.


     Când privim în trecut, adeseori avem tendința să privim doar lucrurile ce au mers prost, ceea ce este total nepotrivit, analizând ce ne-am propus și ce-am reușit. Trebuie să fim conștienți de gândurile negative și să le înlocuim cu cele pozitive, iar trecutul trebuie luat ca aliat, nu ca dușman. Având ca reper lucrurile din trecut, ne putem stabili mult mai ușor prioritățile pe termen lung.
    La început, suntem plini de entuziasm, de exaltare și ambiție. Treptat, observăm că entuziasmul dispare, iar obiectivele par din ce în ce mai departe. O soluție ar fi să pornim la drum cu pași mici, factorul cel mai important de care depinde îndeplinirea unui obiectiv fiind concentrarea atenției și a energiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu