25.05.2016

Weekend pe litoralul bulgăresc

     În weekendul Constantinilor şi Elenelor, echipa deja obișnuită de patru plimbăreți (Cătălina, Marilena, Sorin și Cătălin) a decis să vizităm cele mai apropiate obiective turistice de pe litoralul bulgăresc şi să încercăm marea cu degetul pentru prima dată în 2016. 
    Nerăbdători, am urnit caii de la Logan pe la 5 dimineaţă din Galaţi, pe traseul Brăila – Viziru – Gura Ialomiţei - Hârşova – Constanţa – Mangalia, unde am oprit în zona gării la o casă de schimb valutar  pentru a schimba leii în leve. Graniţa am trecut-o foarte repede în jurul orei 9.00, am luat „bu-vigneta” din vamă şi mica noastră excursie de weekend începe cu cetatea de la capul Kaliakra, o fâşie îngustă de pământ ce continuă în mare cam 2 km cu stânci roşiatice abrupte de 70-80 de metri.


Abrupturi roșiatice

     Plătim taxa de intrare (3 leva de persoană) şi lăsăm maşina în parcarea amenajată, în dreptul monumentului cu statuia amiralului rus Feodor Ushakov care a distrus flota otomană şi a pus capăt războiului ruso-turc (anii 1787-1791) într-o bătălie dată chiar în zona Capului Kaliakra.

     Fără a fi o mare fortăreaţă, cetatea impresionează prin poziţionare, fiind înconjurată din trei părţi de apă şi de abrupturi aproape inaccesibile invadatorilor şi protejată de mai multe ziduri succesive puternice. Se pare că cele mai vechi vestigii ale cetăţii datează din secolul IV î.Hr., de pe vremea unor triburi tracice. Tot aici, găsim un mic muzeu amenajat într-o grotă cu exponate ale sitului arheologic (se plăteşte doar taxa foto-video - 2 leva). Alături, la intrare este situat un restaurant, iar noi mergem în capăt, unde este amenajat un punct de belvedere.


Poarta de intrare este impunătoare

C&C

Marilena & Sorin


Arcașul Mării Negre




     În apropiere se află golful Bolata, pentru a-l vizita ne abatem de la drumul principal câțiva km pe un drum îngust și cam șifonat ce coboară către țărmul mării. Dacă în fotografiile găsite pe internet golful este plin de culoare și viață, acum se prezintă neamenajat, apreciind doar forma semicercului și liniștea locului. La plecare, doi juni bulgari alungă liniștea cu drifturile făcute pe plajă cu două mașini obosite. Deci, și pe-aici există „bizoni”!






     Cu harta în față și vânt din pupa, mergem la crescătoria de scoici de la Dalboka, ce are amenajat pe malul mării un restaurant lăudat de multă lume. De neratat, scoicile fiind gătite în toate felurile posibile: sarmale, supă, musaca, natur, ruladă, ardei umpluți, frigărui, pane!
     Drumul de acces este bun, doar ultima bucată fiind cam abruptă. Odată ajunși, observăm că sunt de fapt două restaurante, noi intrând în primul din cale, la invitația ospitalieră a unui tânăr plăcut la vorbă si la port. Chelnerii sunt prompți, meniul bogat și variat, existând și varianta în limba română, iar prețurile mai mult decât atractive. Singurul regret este că nu poți încerca prea multe feluri de mâncare într-o singură vizită.




Pe alese


Efectul scoicilor: fetele zâmbesc, iar băieții sunt somnoroși

     Trecem de Kavarna, îndreptându-ne către Balchik pentru a vizita castelul și grădina botanică. Lăsăm mașina în parcarea cu plată și mergem la casa de bilete. Aici, surpriză, sunt de fapt două case de bilete separate pentru fiecare obiectiv. Luăm tichetele pornind periplul prin grădina botanică, un domeniu vast cu numeroase parcele cu plante exotice, cactuși și flori diverse. Grădina a fost amenajată după planurile arhitecților reginei Maria.













     Trecem pe la crama castelului, unde pasionații de vinuri pot degusta tot felul de soiuri de vin și le pot cumpăra, prețul unei sticle fiind în jur de 30 de leva. Fetele au fost convinse imediat de vânzătoare să cumpere un vin dulce cu aroma de migdale. Acum, așteptăm să dea cep sticlelor.


     Între 1913-1940, Balcicul aparținea de Regatul României alături de Dobrogea de Sud. În 1940, Cadrilaterul (deci și orașul Balcic) au fost trecute la vecinii bulgari. Și cum istoria este întortocheată, vă las pe mâna google-lui și a wikipedia să aflați mai multe informații.
     Castelul, construit pe faleza Mării Negre, a reprezentat reședința de vară a reginei Maria.
Interiorul Castelului este modest, dar plăcut, pereții văruiți în alb, cu uși masive din lemn sculptat. Au mai fost păstrate din acea perioadă și câteva obiecte: dulapuri sculptate și pictate, oglinzi, scaune și un șemineu. Baia de marmură, cu cada îngropată în piatră, cu chiuvetă și măsuța de toaletă au fost păstrate intacte.
     În spatele castelului descoperim poate cea mai frumoasa arie a grădinii, o zona terasată imitând un labirint în trepte.

Cascada, o cădere liberă de 9 m


Locul preferat al Reginei




     Spre seară, ne retragem la Nisipurile de Aur, la hotelul Golden Line, unde condițiile de cazare sunt excelente și la un preț bun.



     Duminică dimineață, ne trezim tare-greu. Ne plimbăm prin stațiune, fetele au lipici la magazine (noi le facem pe plac, deh bărbații ăștia!), într-un final după ora prânzului plecăm către casă.
      Ne propunem să bifăm faleza stâncoasă și arcada de Tyulenovo, apoi farul din Shabla. Din toate drumurile posibile, am avut nefericita inspirație să-l alegem pe cel mai prost, cel de la intrare în satul Gorun. Așa ceva…..mai rar! La Tyulenovo, loc de plajă nu există, însă peisajul calcaros al țărmului este inedit și ne place.








     Farul din Shabla se află în cel mai estic punct al Bulgariei. Este, de asemenea, și cel mai înalt far dar și cel mai vechi, el datând din anul 1857. Lumina farului poate fi observată până la o depărtare de 17 mile marine.
    În zona Farului nu este indicat să faci plajă, mai ales din cauza rămășitelor de pod care acum se află în reconstrucție.


Alte informații inedite


     Nu e mult de zăbovit la far și plecăm către vamă, unde trecem în România după aproape o oră și jumătate de stat la rând. Următorul popas îl facem la 2 Mai în Golful Pescarului, unde liniștim foamea cu rapane, guvizi și hamsii prăjite cu mult mujdei de usturoi. Ne întindem apoi la plajă, intrând în apa cam rece a mării pentru câteva minute, ceea ce activează starea de bine.





     Ultima oprire o tocmim aproape de Hârșova într-un lan de maci de unde fetele se lasă greu convinse pentru a ajunge acasă într-un târziu de seară. A fost un weekend reușit!




12.05.2016

EcoMarathon 2016

       Se alege un weekend cu multă trudă din partea organizatorilor pentru, poate, cea mai frumoasă alergare montană din România. 
     „Aluatul” bine-crescut se împarte în 3 părți egale și frumoase, se alătură nenumărați pasionați de alergare și natură, se adaugă ceva soare, ploaia se toarnă pentru arome, iar lapovița și ninsoarea se aștern după gust. Noroiul este pentru condimentare.
       Se servește și cald și rece, în fiecare an prin luna mai, alături de prieteni dragi și iubitori de munte și de alergare!
     Așadar, pentru a patra oară ca participant ajung la Moeciu de Sus susținut fiind de familie, Sofia dorind să-l vadă pe „tati, aleargă pe munte”.
     Încă de la înscrierea din ianuarie, gândul m-a tot dus și ambiționat pentru a termina Ecomarathon-ul într-un timp de sub 5 ore. Cu acest gând am tot adunat pe gps aproape 1000 de km alergați de la începutul anului.
    Sâmbătă dimineață, mă trezesc pe la 6.30, cobor la bucătărie, punând stomacul, țara/alergarea și prognoza meteo la cale alături de Vali, Marian și Marius (emoționat și el fiind de prima lui cursă montană). Pregătesc echipamentul și borseta cu două batoane proteice de la Isostar, o fiolă de magneziu, un activator și două geluri Sponser, strecurând printre ele foița de alergare UltraRace de la Inov8, mâneci și un buff. Nu lipsește bidonul cu vreo 250 ml de apă cu săruri.


La încălzire în curtea pensiunii (foto: Dana Vodă)

     La 8.30 ajung în centrul satului, locul de start pentru vreo 700 de participanți la cros și încă pe-atât la maraton. S-a dublat populația Moeciului doar cu cei prezenți la start, socotind și prezența de pe margine, s-a triplat negreșit. Proprietarii de pensiuni și-au frecat mâinile de bucurie și în acest an, bravo lor, dar să nu uite să mulțumească și organizatorilor pentru că produc un eveniment de așa mare amploare chiar la ei în ogradă.
     În fine, hai să ne pregătim de alergare. 10, 9, 8.....dau să mai avansez puțin, lumea se bulucește ca la urs. Ceva coate nevinovate, câțiva intră în cursă de pe marginea drumului, îmi văd de alergarea mea chitit pe mica mea strategie și timpul propus. Ajung repede la podul peste vestitul pârâu Moiecelul Cald și de-aici începe urcarea în forță. Ritmul îmi dă încredere pentru prima buclă, cunoscând traseul și cu ochii închiși. Trec repede de primul punct de hidratare, salut pe domnul Dinu Mititeanu în curbă și de aici începe distracția pe coborâre. Doamne, ce îmi place porțiunea asta! Un forestier scurt, o urcare la fel de scurtă și prin poiană, în urcare, bifez punctul de la școala din Fundata. 

Foto: Florin Duicu

     Arunc apă pe față, beau un pahar cu energizant și dau la vale pe asfalt, apoi pe ulițele satului, de unde ultima urcare a primei bucle mă scoate în cea mai frumoasă coborâre a maratonului până aproape de centrul satului. Pe această bucată de traseu participanții de la cros forțează, cei de la maraton intrând în hora lor, spectatorii fiind mulțumiți de spectacolul oferit.  

Foto: BelArt


     Termin prima buclă în o oră și 20 min, realimentez la checkpoint și din neatenție piciorul îmi intră până peste gleznă în izvorul din potecă. M-am udat cam devreme la picioare, e bine că ploaia anunțată încă nu s-a pornit. Urcarea e rapidă, luând din neatenție în vârful bocancului și câteva baligi proaspete de vacă. Să fie eco până la capăt! 

Foto: Școala de Munte
Felicitări copiilor și profesorilor care au urcat în culme pentru a susține alergătorii, de apreciat inițiativa!

Foto: fisheye.ro


     Pe terasa de jos de la Cheile Grădiștei, punctul de hidratare este bine situat, de această dată ceaiul cald fiind de minune. De aici, începe cea de-a doua urcare a buclei, cred că cea mai „antipatică” urcare a maratonului. Împingând cu palmele în genunchi și numărând de câteva ori de la 1 la 100 și înapoi, sunete de talangă se aud tot mai aproape de la checkpointul din deal. La punctul de alimentare reîncarc bidonul cu energizant continuând alergarea, în ideea să stau cât mai puțin în punctele de control.

Foto: Ady Beleanu

     Treptat, norii de ploaie încep să se scuture, pe coborârea prin pădure către biserica satului perdeaua de apă fiind din ce în ce mai deasă. Pe această porțiune, avem parte de o terapie cu nămol gratis pentru glezne, iar Ultraraptorii de la La Sportiva își merită banii din plin. 
Foto: Fodor Corina Maria


     Încep bucla trei după 3 ore și 3 minute de la start, pun pe mine foița de alergare și continui urcarea către Bisericuță. Cu imaginea unui Bucegi înnegurat, nu prea reușesc să alerg pe poteca plină de glod. Pe zona de coborâre alerg cu spor, dar cu mare atenție din cauza crengilor ude și alunecoase. Ploaia se întețește, ies pe forestierul ce duce către intrarea în traseul spre poiana Guțanu, unde nu stau mult, anunțând numărul de concurs și servind un pahar zdravăn de pepsi.
     Urmează renumita urcare de care multă lume se teme, anul trecut am fost depășit de vreo 10 persoane pe acest abrupt, însă acum nu-mi ia mai mult de 25 de minute urcarea până în poiană, unde iarna își face de cap oferindu-ne lapoviță și un vânt rece.
     Cei 7 km până la final sunt total alergabili, sunt singur și nu întâlnesc alți alergători pe traseu, aproape de coborârea din finalul maratonului reușind să depășesc doi colegi de alergare.


     Traversez în viteză podețul, ies pe asfalt, mai arunc o privire în urmă îndreptându-mă către linia de finiș. După 4 ore și 43 de minute, primesc medalia și buff-ul din partea organizatorilor, bucuros fiind de rezultatul obținut: locul 41 în clasamentul general, 39 la masculin și locul 28 la categoria 23-39 de ani. De la an la an, am reușit să-mi îmbunătățesc timpul final, la prima participare în 2013 având un timp de 6 ore și 50 de minute.


Foto: Dinu Mititeanu

Foto: Dinu Mititeanu

     Ploua torențial, imediat după cursă m-am retras către pensiune din cauza frigului ce l-am simțit aproape instantaneu. M-am alintat aproape 30 de minute în cadă cu multă apă fierbinte (știu-știu: apa rece e mai bună pentru picioare). O desfătare!
     Mai târziu aveam să aflu de numărul mare de abandonuri (deh, vreme nasoală plus lipsa echipamentului, decizia fiecăruia etc), ascultând cu plăcere aventurile altor maratoniști. 
    Și în acest an Ecomarathon-ul nu s-a dezis prin organizarea de nota 10 (felicitări și voluntarilor!), prin bucuria alergării oferită și unui weekend inedit la munte. Ne vom vedea la anul, din nou cu mare drag!
Verde de Moeciu

Privind către Bucegi