05.02.2019

Rezervația de zimbri și Urlătoarea de la Vama Buzăului

     La poalele munților Ciucaş, pe partea opusă celei arhicunoscute, cu Cheia şi Muntele Roşu, descoperim comuna Vama Buzăului ce se întinde de-a lungul râului Buzău, proaspăt format din contopirea pârâurilor Fetii și Strâmbu, ce izvorăsc din munții Ciucaș.
     Accesul este facil din drumul național 10 Buzău-Brașov, la ieșirea din Întorsura Buzăului către Brădet într-o intersecție strânsă, urmărind indicatorul rutier către Vama Buzăului.


     Denumirea localității provine de la punctul vamal ce se afla în zona izvoarelor Buzăului, în trecătoarea Tabla Buții, dintre Țara Românească și Transilvania. După anul 1700, oficiul vamal din Tabla Buții a fost coborât pe cursul Buzăului, la confluența cu pârâul Dălghiu, în jurul acestuia dezvoltându-se actuala așezare. Vama a funcționat până în anul 1839, când a fost deschis un punct de graniță pe valea Buzăului, la Siriu.
    Recent, Vama Buzăului a fost declarată staţiune turistică de interes local. Principala atracţie turistică din Vama Buzăului este o rezervaţie naturală care adăposteşte peste 30 de zimbri, pui și adulți. 
     Rezervaţia atrage an de an mii de vizitatori, curioși pentru a vedea simbolul României. În anii 1800 a fost vânat ultimul exemplar sălbatic din Carpați, în anul 1958 s-a luat decizia de înființare a unei rezervații de zimbri la Hațeg, fiind adusă o pereche de zimbri din Polonia. Zimbrii au prosperat, s-au înmulțit, luând naștere și alte rezervații de profil. Având o lungime de 3 metri și o înălțime de aproape 2 metri, zimbrul este considerat cel mai mare animal din Europa, exceptând vietățile marine. Greutatea masculului adult variază între 500 și 900 de kg, femelele fiind ceva mai mici, atingând maxim 600 de kg.






     Comuna se mândreşte şi cu Cascada Urlătoarea, situată la 5 km distanță de rezervația de zimbri de la Acriș. Cascada reprezintă un fenomen hidrogeologic - front liniar de izvoare cu depuneri de masive de tuf calcaros. La baza depozitelor de conglomerate cretacic inferioare apar pânzele de apă subterane care alimentează cele 9 izvoare cu debit și temperatură constantă tot anul. Zona cascadelor este amenajată cu locuri de picnic, ca de obicei fiind mai aglomerată în weekend.







     Totodată, Vama Buzăului are un potențial turistic deosebit, reprezentând un punct de plecare pe traseele turistice din munții Ciucaș, un munte accesibil tot timpul anului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu